Raushan KumarAssistant Manager Content
Understanding reading passages like "Saving Language" is essential as it enhances comprehension skills, improves the ability to extract key information, and strengthens critical thinking. It helps learners grasp historical contexts and trace the evolution of significant events. This practice is valuable for academic tests and real-life situations, ensuring well-rounded knowledge and a deeper understanding of complex texts. It also enhances the ability to solve Sentence Completion, True/False/Not Given, and Matching Paragraphs.
Saving Language Reading Passage
For the first time, linguists have put a price on language. Saving a language from extinction isn’t cheap, but more and more people are arguing that the alternative is the death of communities.
A. There is nothing unusual about a single language dying. Communities have come and gone throughout history, and with them, their language. But what is happening today is extraordinary, judged by the standards of the past. It is language extinction on a massive scale. According to the best estimates, there are some 6,000 languages in the world. Of these, about half are going to die out in the course of the next century: that’s 3,000 languages in 1,200 months. On average, there is a language dying out somewhere in the world every two weeks or so.
B. How do we know? In the course of the past two or three decades, linguists all over the world have been gathering comparative data. If they find a language with just a few speakers left, and nobody is bothering to pass the language on to the children, they conclude that language is bound to die out soon. And we have to draw the same conclusion if a language has less than 100 speakers. It is not likely to last very long. A 1999 survey shows that 97 per cent of the world’s languages are spoken by just four per cent of the people.
C. It is too late to do anything to help many languages when the speakers are too few or too old and when the community is too busy just trying to survive and care about their language. But many languages are not in such a serious position. Often, where languages are seriously endangered, there are things that can be done to give them a new life. It is called revitalisation.
Once a community realises that its language is in danger, it can start to introduce measures which can genuinely revitalise. The community itself must want to save its language. The culture of which it is a part must respect minority languages. There needs to be funding to support courses, materials, and teachers. And there need to be linguists to get on with the basic task of putting the language down on paper. That’s the bottom line: getting the language documented - recorded, analysed, and written down. People must be able to read and write if they and their language are to have a future in an increasingly computer-literate civilisation.
D. But can we save a few thousand languages just like that? Yes, if the will and funding were available. It is not cheap to get linguists into the field, train local analysts, support the community with language resources and teachers, compile grammar and dictionaries, and write materials for use in schools. It takes time, lots of it, to revitalise an endangered language. Conditions vary so much that it is difficult to generalise, but a figure of $ 100,000 a year per language cannot be far from the truth. If we devoted that amount of effort over three years for each of the 3,000 languages, we would be talking about some $900 million.
E. There are some famous cases which illustrate what can be done. Welsh, alone among the Celtic languages, is not only stopping its steady decline towards extinction but showing signs of real growth. Two Language Acts protect the status of Welsh now, and its presence is increasingly evident wherever you travel in Wales.
On the other side of the world, Maori in New Zealand has been maintained by a system of so-called ‘language nests’, first introduced in 1982. These are organisations which provide children under five with a domestic setting in which they are intensively exposed to the language. The staff are all Maori speakers from the local community. The hope is that the children will keep their Maori skills alive after leaving the nests and that as they grow older, they will become role models to a new generation of young children. There are cases like this all over the world. And when the reviving language is associated with a degree of political autonomy, the growth can be especially striking, as shown by Faroese, spoken in the Faroe Islands, after the islanders received a measure of autonomy from Denmark.
In Switzerland, Romansch faced a difficult situation, spoken in five very different dialects, with small and diminishing numbers, as young people left their community to work in the German-speaking cities. The solution here was the creation in the 1980s of a unified written language for all these dialects. Romansch Grischun, as it is now called, has official status in parts of Switzerland and is being increasingly used in spoken form on radio and television.
F. A language can be brought back from the very brink of extinction. The Ainu language of Japan, after many years of neglect and repression, had reached a stage where there were only eight fluent speakers left, all elderly. However, new government policies brought fresh attitudes and a positive interest in survival. Several ‘semispeakers’ - people who had become unwilling to speak Ainu because of the negative attitudes of Japanese speakers - were prompted to become active speakers again. There is fresh interest now, and the language is more publicly available than it has been for years.
G. If good descriptions and materials are available, even extinct languages can be resurrected. Kaurna, from South Australia, is an example. This language had been extinct for about a century but had been quite well documented. So, when a strong movement grew for its revival, it was possible to reconstruct it. Of course, the revised language is not the same as the original. It lacks the range that the original had, and much of the old vocabulary. But it can nonetheless act as a badge of present-day identity for its people. As long as people continue to value it as a true marker of their identity and are prepared to keep using it, it will develop new functions and new vocabulary, as any other living language would.
It is too soon to predict the future of these revived languages, but in some parts of the world, they are attracting precisely the range of positive attitudes and grassroots support, which are the preconditions for language survival. In such unexpected but heart-warming ways, we might see the grand total of languages in the world minimally increased.
Predict your IELTS, TOEFL, and PTE in just 4 steps!
Saving Language Reading Questions & Answers
Questions 1-2
Complete the sentences below.
Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 1-2 on your answer sheet.
1. The rate of language _________ has increased.
Answer: EXTINCTION
Answer Location: Paragraph A, Line 2
Explanation: The text in Paragraph A mentions that "what is happening today is extraordinary" and describes the "language extinction on a massive scale." It states that "about half" of the 6,000 languages are expected to die out in the next century. This indicates that the rate of extinction has increased compared to the past.
2. In order to survive, a language needs to have more than 100 ________.
Answer: SPEAKERS
Answer Location: Paragraph B, Line 4
Explanation: Paragraph B states, "If a language has less than 100 speakers, it is not likely to last very long." This shows that a language with fewer than 100 speakers is at high risk of extinction.
Saving Language Reading Questions for Practice
Questions 3-7
The list below gives some of the factors that are necessary to assist the revitalisation of a language within a community.
Which of the factors mentioned by the writer of the text will be considered as
TRUE if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this
3. According to the writer, there is support from the indigenous population.
Answer: TRUE
Answer Location: Paragraph C, Line 6
Explanation: The text mentions that revitalisation requires "the community itself [to] want to save its language" and for the culture "to respect minority languages." This implies that indigenous populations support language preservation when revitalisation efforts are successful.
4. Books can trace the historical development of the language.
Answer: Not Given
Answer Location: Not given explicitly
Explanation: The text does not suggest that books are used to trace the historical development of languages. Instead, it emphasises documenting languages through linguists' efforts.
5. There could be some on-the-spot help from language experts.
Answer: TRUE
Answer Location: Paragraph D, Line 1
Explanation: The text states that "it is not cheap to get linguists into the field" and describes their role in training local analysts and compiling resources. This indicates that language experts provide on-the-spot assistance.
6. The presence of a range of speakers of different ages is a factor for revitalization.
Answer: NOT GIVEN
Answer Location: Not given explicitly
Explanation: While the text discusses the importance of community involvement and linguists' efforts, it does not mention the need for a range of speakers of different ages.
7. To survive in a society that is becoming increasingly computer-literate, people and their language must be able to read and write.
Answer: TRUE
Answer Location: Paragraph C, Last Line
Explanation: Paragraph C emphasises the importance of reading and writing for a language's survival, stating that "people must be able to read and write if they and their language are to have a future in an increasingly computer-literate civilisation."
Saving Language Reading for IELTS Practice
Questions 8-13
The Reading Passage has SEVEN sections, A-G.
Which section contains the following information?
Write the correct letter, A-G, in boxes 8-13 on your answer sheet.
8. Once it recognises that a language is in peril, a community can begin implementing measures.
Answer: C
Answer Location: Paragraph C, Line 5
Explanation: Paragraph C explains that "once a community realises that its language is in danger, it can start to introduce measures which can genuinely revitalise." This matches the description in the question.
9. The region in which the language was spoken gained increased independence.
Answer: E
Answer Location: Paragraph E, Last Line
Explanation: The text mentions that "Faroese, spoken in the Faroe Islands," saw growth in use after the region "received a measure of autonomy from Denmark." This highlights the connection between increased independence and language revitalisation.
10. People were encouraged to view the language with less prejudice.
Answer: F
Answer Location: Paragraph F, Line 2
Explanation: Paragraph F describes how "new government policies brought fresh attitudes and a positive interest in survival," leading "semi-speakers" of Ainu in Japan to become active speakers again. This suggests that prejudice against the language was reduced.
11. People were encouraged to view the language with less prejudice.
Answer: F
Answer Location: Paragraph F, Line 1
Explanation: Government policies changed attitudes toward the Ainu language, reducing prejudice and encouraging its revival.
12. A merger of different varieties of the language took place.
Answer: E
Answer Location: Paragraph E, Line 11
Explanation: The text mentions that "Romansch faced a difficult situation," and a "unified written language" was created for its various dialects. This describes a merger of different varieties.
13. Written samples of the language permitted its revitalisation.
Answer: G
Answer Location: Paragraph G, Line 2
Explanation: Paragraph G describes the revival of the Kaurna language, noting that "it had been quite well documented," which made its reconstruction possible. Written samples were key to this process.
More Passages with Answers and Explanation from Reading Section
- Universities in USA1037 Universities
- Universities in Canada174 Universities
- Universities in Australia122 Universities
- Universities in UK175 Universities
- Universities in Ireland32 Universities
- Universities in New Zealand70 Universities
Comments
(1289)
a month ago
T
8 months ago
R
8 months ago
R
11 months ago
M
a year ago
R
a year ago
Hello Mustafijur. If you are looking for assistance with applying to universities abroad. Get in touch with our Shiksha Study Abroad Counsellors and book a counselling session absolutely free, Click Here
a year ago
R
a year ago