The Nature of Genius Reading Answers: IELTS Reading Practice Test

International English Language Testing System ( IELTS )

View more
Raushan Kumar
Updated on Nov 15, 2025 09:53 IST

By Raushan Kumar, Assistant Manager Content

Practicing this passage is very good for anyone preparing for IELTS exam. It has many IELTS reading questions like sentence completion and matching information. This passage gives you real feel of different question types you will see, so you can improve reading skills and get better chance to get high score. By practicing this text, you also improve skimming and scanning skills, which is important to do good in IELTS Reading Exam. It also helps you find key details fast, like you need on exam day. For more info. on how to register for IELTS Exam, latest guidelines, IELTS Exam Date, feel free to check out the IELTS exam details on Shiksha.com  The Nature of Genius reading answers with detailed explanation for each section is available in the article below. One can download The Nature of Genius Reading Answers PDF for better preparation.

The Nature of Genius Reading Answers

Candidates can check all the solutions for the IELTS Reading Practice Test, and the passage named "The Nature of Genius".

Question Number Answers
1–5 B, C, F, H, J (in any order)
6 TRUE
7 TRUE
8 FALSE
9 TRUE
10 TRUE
11 NOT GIVEN
12 TRUE
13 NOT GIVEN
Download this content as pdf to read offline

The Nature of Genius Reading Passage

The Nature of Genius

  1. There has always been ari interest in geniuses and prodigies. The word ‘genius’, from the Latin gens (= family) and the term ‘genius’, meaning ‘begetter’, comes from the early Roman cult of a divinity as the head of the family. In its earliest form, genius was concerned with the ability of the head of the family, the paterfamilias, to perpetuate himself. Gradually, genius came to represent a person’s characteristics and thence an individual’s highest attributes derived from his ‘genius’ or guiding spirit. Today, people still look to stars or genes, astrology or genetics, in the hope of finding the source of exceptional abilities or personal characteristics.
  2. The concept of genius and of gifts has become part of our folk culture, and attitudes are ambivalent towards them. We envy the gifted and mistrust them. In the mythology of giftedness, it is popularly believed that if people are talented in one area, they must be defective in another, that intellectuals are impractical, that prodigies burn too brightly too soon and burn out, that gifted people are eccentric, that they are physical weaklings, that there’s a thin line between genius and madness, that genius runs in families, that the gifted are so clever they don’t need special help, that giftedness is the same as having a high IQ, that some races are more intelligent or musical or mathematical than others, that genius goes unrecognised and unrewarded, that adversity makes men wise or that people with gifts have a responsibility to use them. Language has been enriched with such terms as ‘highbrow’, ‘egghead’, ‘blue-stocking’, ‘wiseacre’, ‘know-all’, ‘boffin’ and, for many, ‘intellectual’ is a term of denigration.
  3. The nineteenth century saw considerable interest in the nature of genius, and produced not a few studies of famous prodigies. Perhaps for us today, two of the most significant aspects of most of these studies of genius are the frequency with which early encouragement and teaching by parents and tutors had beneficial effects on the intellectual, artistic or musical development of the children but caused great difficulties of adjustment later in their lives, and the frequency with which abilities went unrecognised by teachers and schools. However, the difficulty with the evidence produced by these studies, fascinating as they are in collecting together anecdotes and apparent similarities and exceptions, is that they are not what we would today call norm-referenced. In other words, when, for instance, information is collated about early illnesses, methods of upbringing,  schooling, etc., we must also take into account information from other historical sources about how common or exceptional these were at the time. For instance, infant mortality was high and life expectancy much shorter than today, home tutoring was common in the families of the nobility and wealthy, bullying and corporal punishment were common at the best independent schools and, for the most part, the cases studied were members of the privileged classes. It was only with the growth of paediatrics and psychology in the twentieth century that studies could be carried out on a more objective, if still not always very  scientific, basis.
  4. Geniuses, however they are defined, are but the peaks which stand out through the mist of history and are visible to the particular observer from his or her particular vantage point. Change the observers and the vantage points, clear away some of the mist, and a different lot of peaks appear. Genius is a term we apply to those whom we recognise for their outstanding achievements and who stand near the end of the continuum of human abilities which reaches back through the mundane and mediocre to the incapable. There is still much truth in Dr Samuel Johnson’s observation, The true genius Is a mind of large general powers, accidentally determined to some particular direction’. We may disagree with the ‘general’, for we doubt if all musicians of genius could have become scientists of genius or vice versa, but there is no doubting the accidental determination which nurtured or triggered their gifts into those channels into which they have poured their powers so successfully. Along the continuum of abilities are hundreds of thousands of gifted men and women, boys and girls.
  5. What we appreciate, enjoy or marvel at in thè works of genius or the achievements of prodigies are the manifestations of skills or abilities which are similar to, but so much superior to, our own. But that their minds are not different from our own is demonstrated by the fact that the hard-won discoveries of scientists like Kepler or Einstein become the commonplace knowledge of schoolchildren and the once outrageous shapes and colours of an artist like Paul Klee so soon appear on the fabrics we wear. This does not minimise the supremacy of their achievements, which outstrip our own as the sub-four-minute milers outstrip our jogging.
  6. To think of geniuses and the gifted as having uniquely different brains is only reasonable If we accept that each human brain is uniquely different. The purpose of instruction is to make US even more different from one another, and in the process of being educated we can learn from the achievements of those more gifted than ourselves. But before we try to emulate geniuses or encourage our children to do so we should note that some of the things we learn from them may prove unpalatable. We may envy their achievements and fame, but we should also recognise the price they may have paid in terms of perseverance, single-mindedness, dedication, restrictions on their personal lives, the demands upon their energies and time, and how often they had to display great courage to preserve their integrity or to make their way to the top.
  7. Genius and giftedness are relative descriptive terms of no real substance. We may, at best, give them some precision by defining them and placing them in a context but, whatever we do, we should never delude ourselves into believing that gifted children or geniuses are different from the rest of humanity, save in the degree to which they have developed the performance of their abilities.

The Nature of Genius Reading Mock Test

The Nature of Genius Questions and Answers

Question 14-21

The Reading Passage has seven sections A-G

Which section contains the following information?

Write the correct A-G letter in boxes 14-21 on your answer sheet.

14. The origin of the term 'genius'.

Answer: A
Answer Location: Paragraph A, Lines 1-4
Explanation: The text explains that "The word ‘genius’, from the Latin gens (= family) and the term ‘genius’, meaning ‘begetter’, comes from the early Roman cult of a divinity as the head of the family."

15. The ambivalent attitudes towards people with exceptional abilities.

Answer: B
Answer Location: Paragraph B, Lines 1-4
Explanation: "The concept of genius and of gifts has become part of our folk culture, and attitudes are ambivalent towards them. We envy the gifted and mistrust them."

16. The challenges gifted children face later in life due to early encouragement.

Answer: C
Answer Location: Paragraph C, Lines 2-4
Explanation: "Two of the most significant aspects of most of these studies of genius are the frequency with which early encouragement and teaching by parents and tutors... caused great difficulties of adjustment later in their lives."

17. The notion that geniuses are not fundamentally different from ordinary people.

Answer: E
Answer Location: Paragraph E, Lines 4-7
Explanation: "But that their minds are not different from our own is demonstrated by the fact that the hard-won discoveries of scientists... become the commonplace knowledge of schoolchildren."

18. The idea that geniuses are the peaks of human ability visible in history.

Answer: D
Answer Location: Paragraph D, Lines 1-4
Explanation: "Geniuses, however they are defined, are but the peaks which stand out through the mist of history and are visible to the particular observer from his or her particular vantage point."

19. The sacrifices that geniuses have to make in their personal lives to achieve success.

Answer: F
Answer Location: Paragraph F, Lines 6-8
Explanation: "We should also recognise the price they may have paid in terms of perseverance, single-mindedness, dedication, restrictions on their personal lives."

20. The role of instruction in making individuals more different from each other.

Answer: F
Answer Location: Paragraph F, Lines 2-3
Explanation: "The purpose of instruction is to make us even more different from one another, and in the process of being educated we can learn from the achievements of those more gifted."

21. The relativity of terms like 'genius' and 'giftedness'.

Answer: G
Answer Location: Paragraph G, Lines 1-3
Explanation: "Genius and giftedness are relative descriptive terms of no real substance... we should never delude ourselves into believing that gifted children or geniuses are different from the rest of humanity."

The Nature of Genius IELTS Practice

Questions 22-26

Complete the sentences below. 

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER from the text for each answer.

22.The Roman concept of genius was originally related to the ____________ of the family.

Answer: head
Answer Location & Line Number: Paragraph A, Line 3
Explanation: The Roman understanding of genius initially revolved around the head of the family, or "paterfamilias."
“In its earliest form, genius was concerned with the ability of the head of the family, the paterfamilias, to perpetuate himself.”

23. In the 19th century, studies of genius often ignored the importance of ____________.

Answer: upbringing
Answer Location & Line Number: Paragraph C, Line 6
Explanation: The studies in the 19th century failed to take into account how different upbringings affected geniuses.
“However, the difficulty with the evidence produced by these studies... is that they are not what we would today call norm-referenced.”

24. Gifted individuals are often believed to have defects in ____________ areas of life.

Answer: other
Answer Location & Line Number: Paragraph B, Line 4
Explanation: It’s a common myth that if a person is talented in one area, they must lack ability in another.
“It is popularly believed that if people are talented in one area, they must be defective in another.”

25. Geniuses are described as individuals with ____________ in their field.

Answer: outstanding achievements
Answer Location & Line Number: Paragraph D, Line 4
Explanation: Geniuses are recognized based on their exceptional accomplishments.
“Genius is a term we apply to those whom we recognise for their outstanding achievements…”

26. Scientists’ discoveries like those of Kepler or Einstein eventually become ____________ for schoolchildren.

Answer: commonplace knowledge
Answer Location & Line Number: Paragraph E, Line 3
Explanation: Major scientific breakthroughs eventually become basic knowledge for students.
“The hard-won discoveries of scientists like Kepler or Einstein become the commonplace knowledge of schoolchildren…”

IELTS Prep Tips for The Nature of Genius Reading Passage

Tip Details
1. Skim for Main Ideas - Topic Focus: The nature of genius, giftedness, and their societal perceptions.
- Passage Structure: Historical background (A, B, C), defining genius (D, E), educational insights (F, G).
2. Identify Key Terms - Look for unique words and phrases such as "genius," "prodigies," "giftedness," "intellectual," and "continuum of abilities."
- Example: If a question asks about how genius is perceived in society, check B, which discusses myths and stereotypes.
3. Scan for Names & Theories - Important references like Dr. Samuel Johnson, Kepler, and Einstein help locate information quickly.
- Example: If a question asks about the role of perseverance in genius, check F, which explains the sacrifices geniuses make.
4. Approach Matching Information - Read the question carefully and underline keywords.
- Scan each paragraph to find where the information is mentioned.
- Watch for paraphrasing: The passage may not use the exact words from the question.
- Example: If a question asks about how geniuses stand out in history, check D, where genius is compared to "peaks through the mist of history."
5. Tips for Sentence Completion - Use words from the passage exactly as they appear—don’t change forms.
- Focus on grammar: The missing word must fit grammatically in the sentence.
- Predict the answer before looking at the passage.
- Example: If the sentence says "Genius is often seen as both a gift and a ________," the answer might be "burden" (F), as the passage mentions the sacrifices geniuses make.
6. Short Answer Questions Strategy - Answer within the word limit (typically no more than three words).
- Focus on factual details: Names, numbers, and specific terms.
- Example: If the question asks, "Which scientist is mentioned as making discoveries that became common knowledge?", the answer is "Einstein" (E).
7. Find Cause-Effect Relationships - Words like "because," "due to," "as a result" signal cause-effect links.
- Example: If a question asks why some geniuses struggle in life, check C and F, which mention adjustment difficulties and sacrifices.
8. Look for Contrasts & Comparisons - Watch for contrasting ideas: Genius vs. common people, talent vs. hard work.
- Example: G contrasts the idea that geniuses are inherently different from others.
9. Check Grammar for Sentence Completion - Ensure the missing word fits grammatically in the sentence.
- Example: If the sentence requires a plural noun, don’t use a singular word.
10. Manage Time Efficiently - Spend 10–12 minutes on Matching Information.
- Spend 8–10 minutes on Sentence Completion and Short Answer Questions.
- Always double-check answers before moving on.
Explore popular study destinations
Resources for you
Understand the process step by step by referring to these guides curated just for you